Een vloerdampremmende laag, ook bekend als een vochtscherm, is meestal een plastic plaat die voorkomt dat vocht door een muur of ondervloer beweegt. Een vochtscherm wordt gebruikt bij het installeren van vloeren of muren in ruimtes die gevoelig zijn voor vocht of overtollig vocht, zoals kelders, plafonds of kruipruimtes (bron). Het is ook bekend als een waterbarrière of dampscherm. De barrières zijn echter niet hetzelfde.
Simpel gezegd, de barrière werkt om goede dingen binnen en slechte dingen buiten te houden. Essentieel water en elektrolyten zijn ingesloten, legt Guanche uit, waardoor de huid er glad en bedauwd uitziet. Tegelijkertijd beschermt het de huid tegen uitdroging en stoot het irriterende stoffen in de lucht af. Er worden verschillende materialen gebruikt als vochtschermen, zoals spuitschuimisolatie, wat de beste optie is voor glasvezelisolatiebatten.
De beste vochtbarrière is echter hardschuim, dat wordt afgedicht met spuitschuim rond de bodem en hoekopeningen van de muren. Andere opties zijn polyplaten van 6 mm en buitenwikkelingen zoals Tyvek. Dit moet natuurlijk niet worden verward met dampschermen. Terwijl vochtschermen, zoals Tyvek, aan de buitenkant van een framewand bovenop de omhulling zijn geïnstalleerd.
Dampschermen zoals polyethyleen plastic omhulsels worden geïnstalleerd in een framewand tussen de tapeinden en de gipsplaat. Vochtbarrières helpen voorkomen dat water in de muurholte binnendringt. Aan de andere kant voorkomen dampschermen in feite dat waterdamp uit het interieur van het huis door de muur filtert en condenseert aan de warme kant van de isolatie. Voor maximaal voordeel moeten zowel vochtschermen als dampremmende schermen op de juiste manier in de muren van uw kelder worden geïnstalleerd.
Dit is een voordeel, want door een vochtscherm aan de buitenkant van de omhulling en een dampremmende laag in de isolatie te hebben, zal de barrière in het geval van infiltratie van damp in de muren vocht naar buiten laten ontsnappen en ook de infiltratie van water en damp in de wandsysteem van buitenaf. Dit minimaliseert de kans op condensatie van water ter hoogte van de dampremmende laag aanzienlijk. Klimaten, dampschermen of, beter gezegd, dampdiffusievertragers (dampvertragers) moeten deel uitmaken van een vochtbeheersingsstrategie voor een huis. Een dampvertrager is een materiaal dat de snelheid vermindert waarmee waterdamp door een materiaal kan bewegen.
De oudere term dampscherm wordt nog steeds gebruikt, ook al is de dampvertrager nauwkeuriger. Effectieve vochtregulatie in deze ruimtes en in een huis moet ook luchtafdichtingsopeningen in de structuur omvatten, niet alleen het gebruik van een dampvertrager. Hoe, waar en of je een dampvertrager nodig hebt, hangt af van het klimaat en de constructie van je huis. Dampvertragers zijn meestal verkrijgbaar als membranen of coatings.
Membranen zijn over het algemeen dunne, flexibele materialen, maar omvatten ook dikkere plaatmaterialen, ook wel structurele dampvertragers genoemd. Materialen zoals hardschuimisolatie, versterkte kunststoffen, aluminium en roestvrij staal zijn relatief bestand tegen waterdampdiffusie. Dit soort dampvertragers worden meestal mechanisch bevestigd en afgedicht bij de voegen. Dunnere membraantypen zijn verkrijgbaar op rollen of als integraal onderdeel van bouwmaterialen.
Bekende voorbeelden zijn polyethyleenfolie en glasvezelrolisolatie met aluminium of papier. De meeste verfachtige coatings vertragen ook de dampdiffusie. De installatie van de dampvertrager moet continu en zo perfect mogelijk zijn. Dit is vooral belangrijk in zeer koude klimaten en in warme en vochtige klimaten.
Zorg ervoor dat u eventuele scheuren, openingen of gaatjes die tijdens de constructie kunnen ontstaan volledig afdicht. Dek alle geschikte oppervlakken af of u riskeert condensatie van vochtige lucht in de holte, wat kan leiden tot vochtige isolatie. De thermische weerstand van natte isolatie wordt drastisch verminderd en langdurige natte omstandigheden zullen schimmel- en houtrot bevorderen. Behalve voor uitgebreide verbouwingsprojecten, is het moeilijk om materialen zoals plaatplastic als dampvertrager toe te voegen aan een bestaand huis.
Het verkrijgen van een energiebeoordeling en het grondig afdichten van eventuele lekken die daaruit naar voren komen, zijn zeer effectief om de vochtbeweging in en uit uw huis te vertragen. Uw huis heeft misschien geen effectievere dampvertrager nodig dan de vele verflagen op de muren en plafonds, tenzij u in extreme noordelijke klimaten woont. Dampschermverven kunnen een effectieve optie zijn voor bestaande huizen in koudere klimaten. Als de permanentwaarde van de verf niet op het etiket staat, zoek dan de verfformule.
De verfformule geeft meestal het percentage pigment aan. Om een goede dampvertrager te zijn, moet deze bestaan uit een relatief hoog percentage vaste stoffen en de dikte tijdens de toepassing. Glanzende verven zijn over het algemeen effectievere dampvertragers dan platte verven, en acrylverf is over het algemeen beter dan latexverf. Breng bij twijfel meer verflagen aan.
Het is het beste om verf te gebruiken die is gelabeld als dampdiffusievertrager en de aanwijzingen voor het aanbrengen ervan te volgen. Waterbestendige barrières worden over het algemeen rond de omtrek van het gebouw geplaatst, net onder de buitenafwerking, of ze kunnen zelfs de buitenafwerking zijn. De sleutel om ze effectief te laten werken, is om alle naden en doorvoeringen permanent en zorgvuldig af te dichten, ook rond ramen, deuren, stopcontacten, sanitaire stapels en ventilatieventilatoren. Gemiste openingen van elke grootte verhogen niet alleen het energieverbruik, maar verhogen ook het risico op vochtschade aan het huis, vooral tijdens het koelseizoen.
Een waterbestendige barrière moet na installatie ook zorgvuldig worden geïnspecteerd voordat deze wordt afgedekt door andere werkzaamheden. Als er kleine gaatjes worden gevonden, kunnen deze worden gerepareerd met kit of polyethyleen of folietape. Gebieden met grotere gaten of scheuren moeten worden verwijderd en vervangen. De pleisters moeten altijd groot genoeg zijn om de schade te verbergen en eventuele aangrenzende houten lijsten te overlappen.
Schrijf je in om updates van Energy Saver te ontvangen, waaronder nieuwe blogs, bijgewerkte inhoud en seizoensgebonden energiebesparingstips voor consumenten en huiseigenaren. Office of Energy Efficiency & Renewable EnergyForrestal Building1000 Independence Avenue, SWWashington, DC 20585. Nadat de isolatie is aangebracht, wilt u een dampvertrager toevoegen, ook wel dampremmende laag genoemd, als u er een nodig hebt. Een dampvertrager is een materiaal dat wordt gebruikt om te voorkomen dat waterdamp in de muur, het plafond of de vloer terechtkomt tijdens de koude winter. Vochtbarrières helpen zeker ook op dat gebied en besparen u veel geld bij het regelmatig opnieuw schilderen van muren.
De meeste experts raden vochtbarrières aan in klimaten waar de kans groot is dat vocht door het weer een huis binnendringt. Het eerste dat u moet doen om vocht te voorkomen, is een afvoersysteem rondom uw huis creëren, zodat water uit de regen naar buiten stroomt in plaats van naar binnen. Een slimme dampvertrager kan zijn doorlaatbaarheid aanpassen om de muur te laten drogen als er vocht in de wandholte terechtkomt. Maar dat is een metafoor, en dermatologie is een wetenschap, dus vroeg ik artsen om uit te leggen wat de vochtbarrière eigenlijk is.
Ze kunnen vocht in de structuur afgeven, waardoor een naar binnen gerichte damp ontstaat die niet bestaat bij vinylgevelbeplating. Het speelt de cruciale rol om uw muren vochtvrij te houden en te voorkomen dat uw kamer vochtig wordt. In milde klimaten kunnen materialen zoals geverfde gipsplaten, wandplaten en pleisterwandcoatings voldoende zijn om de vochtverspreiding te belemmeren. Een vochtscherm is een must als je in een koud klimaat leeft waar het vaak sneeuwt, de sneeuw smelt en er water in je huis komt.
Vocht in de muren leidt tot het meest voorkomende probleem: meeldauw en schimmelgroei, samen met vieze geuren in de kamer. Dit materiaal past zich aan om vocht uit de muur te laten ontsnappen, of de luchtvochtigheid nu hoger is aan de buitenkant van de muur (winter) of aan de binnenkant (zomer). Wanneer u uw muren bedekt met vochtbestendige isolatie, voorkomt dit dat uw leidingen bevriezen. .