Groenten houden in wezen van een hoge luchtvochtigheid en fruit van een lage luchtvochtigheid. Bladgroenten doen het meestal het beste bij een hogere luchtvochtigheid en de koelste omstandigheden. Over het algemeen wilt u een hoge instelling gebruiken voor bladgroene groenten, alles wat kan verwelken of voedsel dat gevoelig is voor vochtverlies. In de regel moet u deze instelling gebruiken voor artikelen die in de supermarkt onder water worden bewaard voor spritzers.
De algemene vuistregel is om fruit of groenten die kunnen rotten in een aparte lade met een lage luchtvochtigheid te leggen. Dit komt omdat ze ethyleengas uitstoten, dus door de luchtstroom naar de lade te vergroten, kan het gas ontsnappen, zodat alles niet voortijdig gaat rotten. Er is een constante cyclus van luchtcirculatie in de koelkast, waarbij warme lucht stijgt en koude lucht zinkt, maar deze 'vochtigheidsladen' werken door de luchtuitwisseling tussen de lade en de rest van de koelkast te beperken of toe te staan, waardoor het vochtgehalte binnenin wordt geregeld.