Waarom is vochtregulatie belangrijk in de tandheelkunde?

Uitstekende vochtregulatie Het fungeert als een fysieke barrière tussen het geselecteerde operatieveld en de mondholte, waardoor wordt voorkomen dat speeksel, bloed, tandvleesbeenvocht, vochtige uitgeademde lucht en ander vuil de herstellende behandeling verstoren. De verschillende technieken voor zuiging en vochtregulatie omvatten orale evacuatiesystemen, het spoelen van de mondholte en het isoleren van tanden. De tandartsassistent zal vertrouwd raken met de procedures waarbij gebruik wordt gemaakt van elk type zuig- en vochtregulatietechniek en met het gereedschap dat wordt gebruikt. De zeer dunne latex- of siliconenlaag, een tanddam, wordt gebruikt met een plastic of metalen frame en rond de tand of tanden geplaatst waarop wordt bewerkt.

Dit zorgt voor vochtregulatie van het gebied terwijl uw tandarts eraan werkt. De tanddam helpt niet alleen bij de vochtregulatie, maar kan ook helpen om de verspreiding van infecties te voorkomen. Dit is belangrijk bij procedures zoals wortelkanalen, waarbij het doel van de procedure is om infectie en bederf te verwijderen. Een materiaal in een inherent natte omgeving plaatsen en verwachten dat het zich hecht, moet als een hele opgave worden beschouwd.

De meeste tandheelkundige materialen zijn in het slechtste geval hydrofoob of worden op zijn best nadelig beïnvloed door water. Suboptimale prestaties zullen onvermijdelijk het gevolg zijn als waterverontreiniging optreedt tijdens de plaatsing en vóór de definitieve instelling. Een slechte vochtregulatie is namelijk een belangrijke oorzaak van lijmverlies en leidt tot inferieure mechanische eigenschappen1. Het is dus van cruciaal belang dat er een droge omgeving ontstaat tijdens het plaatsen van het materiaal. Systemen voor vloeistof- of vochtbeheer waren decennia geleden beperkt.

Ze omvatten conventionele speekselejectoren, afzuigapparatuur voor grote volumes, chirurgische aspiratietips en vierkanten van katoengaas en katoenen rollen, gebruikt met of zonder verschillende soorten retentiemiddelen. Hoewel deze apparaten goed werkten, was er beslist behoefte aan verbetering. Speeksel kan echter vervelend zijn tijdens tandheelkundige ingrepen, omdat een teveel aan vocht het voor tandartsen moeilijk kan maken om routinematige procedures uit te voeren, zoals het reinigen van tanden, wortelkanalen en composiet- en amalgaamvullingen voor gaatjes. Het is de verantwoordelijkheid van de tandartsassistent om ervoor te zorgen dat de mond blijft zuigen, vocht onder controle wordt gehouden en dat de mond schoon blijft wanneer ze assisteert bij een tandheelkundige ingreep.

Er is geen enkel vloeistofbeheersingsapparaat dat goed werkt voor elke klinische situatie, en er zijn technieken waarvoor meer dan één product of apparaat nodig is. Tandartsassistenten verminderen de hoeveelheid vocht in de mond door deze spuit naar te drogen plekken te richten en lucht op die gebieden aan te brengen. Een tandartsassistent leert zuig- en vochtregulatietechnieken tijdens het volgen van een opleiding tot tandartsassistent op de universiteit en tijdens deelname aan een. Tijdens tandheelkundige ingrepen zal Ross Quartano, DDS, stappen ondernemen om ervoor te zorgen dat de gebieden waaraan hij werkt zo schoon en vrij van tandresten en overtollig vocht mogelijk blijven.

Dit is de gemakkelijkste methode voor vochtregulatie omdat de wattenbolletjes eenvoudig in de mond te plaatsen zijn, waardoor de techniek de voorkeur geniet voor een aantal veelvoorkomende tandheelkundige ingrepen. Als u van plan bent naar de school voor tandartsassistenten te gaan, is het belangrijk om vertrouwd te raken met de verschillende manieren om het vochtgehalte in de mond van de cliënt te beheersen. De chirurgische zuigtip is kleiner en wordt voornamelijk gebruikt om het vocht op de operatieplaats onder controle te houden. De twee soorten spoelprocedures die door de tandartsassistent worden gebruikt om het vocht onder controle te houden, zijn onder meer spoelen met een beperkt oppervlak en spoelen met de hele mond.

Het minste beetje vocht kan de juiste bevestiging van het afdichtingsmateriaal op het geëtste oppervlak belemmeren. Er zijn wegwerpbare en autoclaveerbare apparaten die niet alleen voor vloeistofafvoer zorgen, maar ook een klein, plat bevestigingssysteem bevatten dat tussen de tong en de tanden van de patiënt kan worden geplaatst om een barrière te vormen die een wiebelende tong onder controle houdt. De tanddam moet worden gebruikt als barrière voor infectiebestrijding, om te voorkomen dat de mond in contact komt met vuil, om te voorkomen dat de patiënt het vuil doorslikt en verbetert de toegang tot de tanden van de patiënt door de lippen, tong en tandvlees terug te trekken. .